miércoles, 5 de enero de 2011

Tortell de Reis

Ingredients per la massa del tortell: 300 grs de Farina 100 grs de sucre 20 grs de llevat fresc 75 grs de mantega 30 cl de llet 70 cl d'aigua 2 ous 1 gotet de tallat de rom blanc 4 gotes de essència de flor de taronger 1 polsim de sal Ingredients pel massapà: 200 grs de sucre glacé (Si no es té, es pot triturar sucre blanquilla, amb una picadora) 200 grs d'ametlla picada 1 clara d'ou Elaboració del farciment de massapà (ja que'l deixarem a la nevera un dia sencer). barregem els ingredients fins que quedi una bola ben lligada amb tots tres elements, a de quedar amb una textura fina i que no s'enganxi a la taula. Ens ajudarem amb una mica de sucre glacé per damunt de la taula per facilitar la manipulació de la pasta. La en-filmarem i posarem a la nevera. Elaboració de la pasta del tortell: En un bol gran posarem la farina i farem un volcà, afegirem al centre el sucre , farem un forat al ben mig i posarem la dissolució obtinguda de l'aigua i el llevat amb una espàtula anirem ajuntant els ingredients, afegirem el rom, l'essència de flor de taronger i la mantega, seguirem incorporant amb un moviment de endins cap enfora del centre del volcà s'afegeix l'ou sencer i finalment es posa el polsim de sal. (El polsim de sal es posa després, perquè el llevat porta bacteris i amb un medi com la sal no en porten be.) Amassem be dins el bol, fins que pràcticament es desenganxi de les parets. Posarem farina damunt de la superfície a treballar (una fina capa de farina que l'escamparem per la taula), amassarem la bola integrant tots el elements i deixant una bola homogènia, elàstica i que no s'enganxi a la taula. Un cop feta la bola, posarem una mica de farina en un plat, la bola damunt i la taparem amb un drap de cuina. De fet hauria de triplicar la seva mida. En un hora ja es pot tornar a treballar per treure-li l'aire de la fermentació amassant-ho de nou. Ho estenem damunt la taula i amb el corró li anem donant la forma per poder farcir-ho. Posem, després de estendre la massa i de haver fet un xurro llarg de massapà, aquest al mig de la massa i la caragolem, la ajuntem pels dos extrems i la posem damunt la safata del forn, prèviament netejada amb oli i aplanem el tortell. Pintem amb un ou batut i afegim les cireres tallades, la taronja i els fruits confitats o escarxats. Calentegem el forn a 220º i l'entrem al forn a mitja alçada. 20 min a 200º, un cop sortir del forn i refredat pintar amb un almívar fet amb mateixes proporcions de sucre que d'aigua a foc lent i afegir-hi sucre glacé i avellanes torrades triturades. Bon profit i feliços reis.

1 comentario:

Paco Vidal dijo...

Excel·lent recepta, de tant en tant, mirare de pasar-te alguna quan tingui un cap de setmana inspirat:
- Brownie de chocolata.
- Rissotto de rossinyols.
i d'altres....