Benvinguts. Aquest és un espai on sempre que pugui, us prometo, que el més possible, us presentaré els plats que sovint fem a casa, fins ara els feia la meva mare, excel lent cuinera i d'un temps ençà els faig jo, cuiner vocacional . Bienvenidos. Este es un espacio donde siempre que pueda, os prometo, que lo más posible, les presentaré los platos que a menudo hacemos en casa, hasta ahora los hacía mi madre, excelente cocinera y de un tiempo a esta parte los hago yo, cocinero vocacional.
miércoles, 5 de enero de 2011
Tortell de Reis
Ingredients per la massa del tortell:
300 grs de Farina
100 grs de sucre
20 grs de llevat fresc
75 grs de mantega
30 cl de llet
70 cl d'aigua
2 ous
1 gotet de tallat de rom blanc
4 gotes de essència de flor de taronger
1 polsim de sal
Ingredients pel massapà:
200 grs de sucre glacé (Si no es té, es pot triturar sucre blanquilla, amb una picadora)
200 grs d'ametlla picada
1 clara d'ou
Elaboració del farciment de massapà (ja que'l deixarem a la nevera un dia sencer).
barregem els ingredients fins que quedi una bola ben lligada amb tots tres elements, a de quedar amb una textura fina i que no s'enganxi a la taula. Ens ajudarem amb una mica de sucre glacé per damunt de la taula per facilitar la manipulació de la pasta. La en-filmarem i posarem a la nevera.
Elaboració de la pasta del tortell:
En un bol gran posarem la farina i farem un volcà, afegirem al centre el sucre , farem un forat al ben mig i posarem la dissolució obtinguda de l'aigua i el llevat
amb una espàtula anirem ajuntant els ingredients, afegirem el rom, l'essència de flor de taronger i la mantega, seguirem incorporant amb un moviment de endins cap enfora del centre del volcà s'afegeix l'ou sencer i finalment es posa el polsim de sal.
(El polsim de sal es posa després, perquè el llevat porta bacteris i amb un medi com la sal no en porten be.)
Amassem be dins el bol, fins que pràcticament es desenganxi de les parets.
Posarem farina damunt de la superfície a treballar (una fina capa de farina que l'escamparem per la taula), amassarem la bola integrant tots el elements i deixant una bola homogènia, elàstica i que no s'enganxi a la taula. Un cop feta la bola, posarem una mica de farina en un plat, la bola damunt i la taparem amb un drap de cuina. De fet hauria de triplicar la seva mida. En un hora ja es pot tornar a treballar per treure-li l'aire de la fermentació amassant-ho de nou. Ho estenem damunt la taula i amb el corró li anem donant la forma per poder farcir-ho. Posem, després de estendre la massa i de haver fet un xurro llarg de massapà, aquest al mig de la massa i la caragolem, la ajuntem pels dos extrems i la posem damunt la safata del forn, prèviament netejada amb oli i aplanem el tortell. Pintem amb un ou batut i afegim les cireres tallades, la taronja i els fruits confitats o escarxats.
Calentegem el forn a 220º i l'entrem al forn a mitja alçada. 20 min a 200º,
un cop sortir del forn i refredat pintar amb un almívar fet amb mateixes proporcions de sucre que d'aigua a foc lent i afegir-hi sucre glacé i avellanes torrades triturades. Bon profit i feliços reis.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
1 comentario:
Excel·lent recepta, de tant en tant, mirare de pasar-te alguna quan tingui un cap de setmana inspirat:
- Brownie de chocolata.
- Rissotto de rossinyols.
i d'altres....
Publicar un comentario